maanantai 16. kesäkuuta 2014

Vaalassa


Kävimme tosiaan Vaalassa, jossa en koskaan aiemmin ollut veneellä käynytkään. Vanha Uiton satama tarjosi Tähdelle turvallisen laituripaikan yhdeksi yöksi.


Takakannella grillattiin tuulisissa olosuhteissa käytyämme ensin kävelemällä kaupassa Vaalan pienehkössä keskustassa. Siinä makkaroiden lämpenemistä odotellessa paikalle pyöräili vanhempi laivamies, joka kertoi monenlaisia mielenkiintoisia asioita paikallisesta laivatoiminnasta. Koko Oulujoen suu eli niin sanottu Oulujoen vastuu tuolla siltojen takana oli kuulema täynnä tukkinippuja parhaimpina aikoina. Hän kertoi myös olleensa mukana uittamassa viimeisiä nippuja alas jokea kohti Oulua 80-luvun alkupuolella.


Uittoyhdistyksen valtavasta Marion nimisestä kaivinkoneesta hän kertoi myös. Koneella on ruopattu tämän jokisuun lisäksi monia muitakin paikkoja Oulujärven ympäristössä. Puoleenjokeen hän kertoi ruoppaajan kauhan yltäneen ja itse koneen olleen pienen mökin kokoinen. Löysin kuvankin koneesta. Melkoinen masiina.

http://www.arjenhistoria.fi/actions/viewimage.php?id=151322&imgres=lres

Tarina jatkui vielä sen verran, että pikkupoikina he olivat jonkun mukavan kuljettajan toimesta päässeet Marionin kyytiinkin. Joku ilta he olivat tietenkin myös kiivenneet kaivinkoneen puomin huipuun ja Oulun kaupungin hän kertoi sieltä hyvällä säällä näkyneen.

Toinen mielenkiintoinen asia oli tarina ilmeisesti jo talvisodan aikana palopommin osumasta palanut hotelli aivan Oulujoen ylittävän maantiesillan kupeessa. 1900-luvun alkupuolella matkustajalaivaliikenteen Vaalan ja Kajaanin välillä ollessa vilkkaimmillaan oli ilmeisesti matkustavaisia varten tarvittu hotelli. Tuhoutuneesta hotellista ei ollut jäljellä kuin kivijalka ja joskus vuosia sitten kertoi samainen herra paikalta löytyneen myös pommin jäänteitä. Pakkohan meidän oli ajella kumiveneellä siltojen toiselle puolelle tutkimaan asiaa. Kovin vähäiset siellä oli enää muistot tapahtuneesta mikäli paikka vain oli oikea.


Sellainen oli Tähden ja miehistön reissu Uiton satamaan Vaalaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti