lauantai 24. joulukuuta 2016

Lotjasaaren mystinen hinaajaKyselin edellisessä kirjoituksessani Teiltä tietoja Anttolan Lotjasaaren satamassa majailevasta suuresta mustavalkoisesta hinaajasta. Ja aivan kuten arvelinkin, laivamiesten tietotoimisto otti kysymyksen selvittämishomman heti omakseen ja sainkin monenlaisia vihjeitä ja osin varmaakin tietoa tästä ainakin Atlant ja Siru nimillä kulkeneesta aluksesta. Tähän seuraavaan kirjoitelmaan poimin näistä mielenkiintoisimpia luettavaksenne ja tutkittavaksenne. Jos siis joulustressi ei tunnu millään muulla konstilla helpottavan, eikä kinkku sulavan, niin tässä siihen tarkoitukseen oivallinen apupaketti..Laitan tähän alkuun vielä uudelleen näitä minun jo lokakuussa Anttolassa ottamia kuvia. Ne siis eivät tarjonneet aluksesta muita tietoja, kuin sen, että joskus se on kulkenut nimellä Atlant. Edes nuo kansirakennelman paapuurin kyljellä roikkuvat pelastusrenkaat teksteineen, eivät aukaisseet ainakaan minulle aluksen mysteeriä. Silläpä päädyinkin kysymään asiaa Teiltä. Seuraavassa olisikin tarjolla tämän "kysymyksen" esille tuomaa ja jo mainostamaani lisämateriaalia, joka mahdollisti salapoliisityön jatkamisen.

Taisinkin ehtiä jo aiemmin kertomaan, että aluksen nimispekulointi toi taannoin käymissäni keskusteluissa esiin myös Mistral nimen, mutta näiden kuvien pohjalta se taitaa nyt joutaa lopullisesti romukoppaan. Seuraavissa otoksissa m/s Mistral nimeä kantava alus on nimittäin kuvattuna Virmutjoella Ruokolahdella vuonna 2011.


Kuten varmaan kuvista huomaatte, ei aluksen rovi, eivätkä varsinkaan kansirakenteet täsmää Anttolan alukseen. Tässä kuvan lisäksi vielä kokonaisuudessaan ystävälliseltä Herra Rapilta saamani viesti:

"Lueskelin taas blogiasi ja minä en ole varma onko tuo Mistral. Mistral oli pitkään Ruokolahdella ja vielä tarkemmin Virmutjoella. Kävin siellä 2011 katsomassa sitä ja liitteenä  kuva siitä. Minusta tuossa ei ole samaa keulaluukkua ainakaan ja kannen yläpuoliset rakenteetkin on muuttuneet. Käsitykseni mukaan tuo Mistral mikä Ruokolahdella oli, on nyttemmin Puumalassa olevalla telakalla.

Tuolla hiukan lisätietoa Mistralista: http://www.maritimeforum.fi/index.php?topic=4869.0"


Nämä kuvat lähetti puolestaan Herra Pitkänen, joka kertoi kuvanneensa Mistralin Puumalan Niinisaaren telakalla joskus vuosien 2012-2013 aikana.

Näiden valossa on edelleenkin pysyttävä siinä kannassa, että kyseessä tuskin on sama alus. Itse asiassa tämän kyseisen sähköpostin seurauksena aloin itsekin kaivella varastoistani kuvia Hätinvirran lossin kupeessa sijaitsevasta telakasta. Kuinka ollakaan Tähtilaiva-blogissa syksyllä 2015 otsikolla Kylmäsaari julkaistussa tarinassa olleessa kuvassa näkyikin kyseinen laivavanhus. Klikatkaa edellistä linkkiä ja katsokaa vaikka itse! Kolmantena oikealta heti s/s Halla XVII:n ja m/s Pankakosken jälkeen.

Lopullisen naulan Mistral -nimen arkkuun löi kuitenkin edellisen Rantavajan katosta ja vierailusta Lotjasaareen kertoneen juttuni kommenttikenttään nimimerkillä "Woima 1" jätetty kirjoitus. Lainaan sitä tähän:

"Nyt kun kuvassa näkyy tuon hinaajan entinen nimi venäjäksi, niin tunnistaminen helpottui. Eli tuohan on ex. Atlant. Tullut Kotkasta Saimaalle 2000-luvun taitteessa, ja ainakin noin kymmenen vuotta taaksepäin nimenä oli Siru."

Näin nimiasiassa päästiin taas piirun verran eteenpäin. Sirusta löytyy netistä jotakin materiaaliakin. Ainakin alapuolinen "Matkalla Porvooseen Siru-hinaajalla marraskuulla"-video, jonka puolestaan Risto P. meille iloksemme jakoi. Videolta hiukan kehnonlaisesti näkyvän aluksen partaat, keulan malli ja ajohytin ilme tosin eivät oikein vaikuta oikeanlaisilta. Eli luultavaa siis on, ettei tällä videolla esiinny etsimämme m/s Siru, mutta käykää toki itse tutkimassa tämäkin.Risto P:n lähettämässä sähköpostissa oli myös tuo alempi linkki m/s Sirusta vuosia sitten maritimeforum.fi -palstalla käytyyn keskusteluun, mutta sekään ei valitettavasti sisältänyt enää ainoatakaan asiaa suuntaan tai toiseen valaisevaa kuvaa.

Seuraava, samaisen Tietomiehen lähettämä YouTube-video, sen sijaan tarjoaa todistusaineistoa Siru (kats. ajohytin katto) nimellä kovin suomalaisissa maisemissa liikkuneesta ja aivan etsimämme kaltaisesta aluksesta oikein roppakaupalla. Vuonna 2011 julkaistun videon liitteenä olevassa tekstissä tämän aluksen kerrotaan olevan rakennettu entisessä Itä-Saksassa ja olevan alkuperäiseltä nimeltään Atlant. Pituus on 27 m ja syväys 2,1 m. Potkurin halkaisija 1,8 metriä. Kone on legendaarinen Maybach MD 325. Kuutiotilavuus 34 litraa ja teho 600hv. Koneesta kerrotaan lisäksi vielä, että se on 6 sylinterinen ja 36 venttiilinen turbodiesel.

Tuostakaan ei tietenkään selviä missä ja milloin alus on tarkalleen ottaen kuvattu, mutta yhdennäköisyys on mielestäni varsin ilmeinen. Vain kansirakenteiden väritys on joiltakin osin muuttunut. Se kuka aluksen nyt omistaa ja mitä käyttöä sille on vastaisuudessa kaavailtu, jää tietenkin edelleenkin hämärän peittoon aivan kuten sekin, kuinka ja milloin se on Suomeen päätynyt? Sen verran löysin kuitenkin vielä Sirusta, että sen nimisen aluksen meriradion kutsutunnus Viestintäviraston vuonna 1.12.2014 julkaisemassa laivaluettelossa on OJ 7078.

Hiukan jää siis vielä tästä asiasta hampaankoloon, mutta jotakin kuitenkin onneksi selvisi. Jatkakoon tästä eteenpäin se joka asiasta "oikeasti" tietää.

Tuossa vielä loppuun nautittavaksi pari lisuketta Maybach MD 325 -moottorista:Täällä olisi jopa myynnissä vastaava, ja vain 276 tuntia käytetty, mylly hurjalla 15000 euron hinnalla.Ja ihan lopuksi vielä..

HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2017 TEILLE KAIKILLE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti