keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Tähden talvehtimiskunnon tarkastus

Talven tulon aikaisesta ajankohdasta huolimatta Tähden talvisäilytykseen liittyvät rutiinit ovat lähteneet pyörimään normaalisti. Kävin nimittäin muutama päivä takaperin jo edellisvuosista totuttuun tapaan Niskalammilla katsastamassa Tähden kunnon, kun kerran Itä-Suomessa päin satuin muilla asioilla liikkumaan.

Ohjelmassa oli tällä kertaa vain pari askaretta. Ulkopuolelta tsekkasin, että kaikki on päällisin puolin kunnossa ja köydet kunnolla kiinni sekä laiturissa että laivassa. Sisäpuolen hommina tein puolestaan tarkistuksen jäätymisen estämiseksi ilmaa täyteen pumpatulle pohjakaivolle. Kolmessa viikossa ilmatasku ei juurikaan ollut vajunut, joten viime kerralla tekemäni pohjaventtiilin akselin tiivistys oli ilmeisen onnistunut.


Puhdistin mielenkiinnosta Tähden katolla olevan aurinkopaneelin lumesta ja katsoin minkälaisen latauksen se saa tällaisena pilvisenä marraskuun päivänä aikaan. Tulos 0,2A ei ollut kovin kummoinen.
Mittailin ennen poislähtöä myös akustojen jännitteet, jotka olivat 12,4V ja 24,5V. Laitoinkin tästä syystä maasähkölaturit lataamaan, jotta kovempien pakkasien koittaessa patteristo olisi varmasti täydessä latingissa. Harmikseni en etsinnöistäni huolimatta kuitenkaan löytänyt viime vuonna latureiden ohjauksessa käyttämääni vuorokausiajastinta mistään. Siihen ohjelmoiduilla 30-45 minuutin päivittäisillä latausjaksoilla akut sai nimittäin pysymään koko talven erinomaisessa latauksessa. Täytyneekin seuraavalla käynnillä viedä Tähdelle uusi ajastin, jotta jatkuva lataus saadaan edes lopputalven ajaksi toteutettua. Asiassa on tietenkin myös se etu, ettei minun silloin tarvitse erikseen vaivata tuttuja lähempänä Imatraa asuvia laivamiehiä, jotta he irroittaisivat latausjakson päätteeksi laturit sähköverkosta.

Saunan lattialle, pohjakaivon päälle virittelin viime vuosien tapaan matoista ja pyyhkeistä hiukan  lisäeristettä. Sitä en osaa sanoa, että auttaako tuo mitään, mutta yritetty ainakin on.

Niskalammin laivat Nils, Tähti, Laimi, Sissi, Wilh Schauman ja Lypsyniemi, kaikki etuliitteellä m/s!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti