maanantai 4. huhtikuuta 2016

YouTuben tarjoilemia vanhoja rainoja

Kokosin tähän muutamia YouTuben syövereistä viime viikkoina löytämiäni mielenkiintoisia laiva-aiheisia filminpätkiä, joissa esitellään Saimaan vanhaa sisävesialuskantaa ja myös Varkauden seudun maisemia. Pääosa rainoista on kuvattu "vasta" 20-40 vuotta sitten, mutta jotakin kaihoisaa menneen ajan tunnelmallisuutta niissäkin kuitenkin on, joten päätin ottaa nekin mukaan.

Kerrottakoon vielä, että.. Innostuin näistä videoista K.I. Karttusen: Saimaan höyrylaivaliikenteen 100 vuotishistorian vihdoinkin hankittuani. Erinomainen kirja muuten! Tämä jo vuonna 1945 julkaistu teos käsittelee todella kattavasti Saimaan höyryalusliikenteen jo vuonna 1833 Kiteen Puhoksesta alkaneita vaiheita. Muun muassa vesireittien kartoitukset, ruoppaukset, viitoitukset, kanavoimistyöt ja isompien telakoiden ohella pienimmätkin lotjaveistämöt tuodaan siinä tarkoin esille aikalaisten kertomuksia tietenkään unhoittamatta.

Kyseinen teos on massiivinen yli kuusisataa sivuinen järkäle. Siitä ja kaikesta sen sisältämästä historiallisesta nippelitiedosta huolimatta tuntuu kuitenkin siltä, että paljon aiheesta jää vielä historian pimentoihin. Kellastuneita sivuja selatessa on myös todella helppo samaistua tekijän itsensäkin ajoittain tekstissä esille tuomaan harmitukseen. Hän kun kaipailee kerrontaansa elävöittämään, jo tuolloin 1940-luvulla manan majoille menneiden, vanhojen ja kokeneiden laivapääliköiden muistiin kirjoittamattomia ja siksi mukanaan unholaan viemiä tositarinoita.

Eläväiset kertomukset, joiden sisältä löytyisivät, tapahtumat, sattumukset, ihmiset, ja heidän tuolloinen maailmankuva sekä tietenkin itse alukset, niiden suunnitteleminen, rakentaminen ja käyttö. Siinä kai se täydellisen laivakirjan resepti olisi. Kuten todettu, kyllähän näitä kaikkia kirjasta löytyy, mutta pakko myöntää, että enemmän olisi kuitenkin aina enemmän!

Mutta eipä kirjasta sen suuremmin vielä tässä vaiheessa. Katsotaan josko siihen ehtisi jossakin yhteydessä vielä tarkemmin palaamaan. Elävistä kuvista me kuitenkin aloimme alunperin turinoimaan, joten käykääs aikanne kuluksi kurkkimassa seuraavia linkkejä.Tällä 21.7.1990 päivätyllä videolla esiintyvät muun muassa s/s Parsifal, s/s Puhois ja s/s Tommi.

Tältä samalle kuvauspäivämäärälle merkityltä rainalta löytyvät puolestaan s/s Saimaa ja s/s Paul Wahl.

Taipaleen kanavan juhlallisuuksia.

S/s Heinävesi Varkauden Taipaleen kanavalla 1970.

Paperirullien lastausta Varkaudessa 1980 luvulla. Onko kohdassa 5:30 esiintyvä pieni hinaaja nimeltää Palokki vai Palukki vai kenties joku muu? Kavassi? En saanut oikein nimestä selvää.

Saimaa Canal 1934

Tuosta sitten taustamusiikiksi Vanha merimies muistelee niminen kappale Eugen Malmstenin esittämänä vuodelta 1938.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti