keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Uusi kuva Tähdestä

On tätä odotettukin! Ja kylläpä muuten sydän rinnassa pompahteli, kun sain jokin aika takaperin kuulla Tähdestä löytyneen uuden ennennäkemättömän kuvan. Venäjän armeijalta Suomeen vuonna 1918 jääneistä aluksista tutkimusta tekevät Herrat Juha Joutsi ja Harri Tielinen ovat tämänkin löydöksen takana.

Sotamuseon valokuva-arkistosta Ilmavoimien kuvakokoelmasta löytynyt kuva S 25:tä on otettu Santahaminan edustalla 24.8.1933 kello 13 eli melkein päivälleen 82 vuotta sitten. Kyseiset asiat aivan kuten sekin, että kyseessä on "Moottorikaattori" ja, että kuvaaja on "Hakala" niminen kaveri, selviävät otoksen ylälaidan erittäin epäselvistä merkinnöistä. Kaattori muuten viittaa venäläiseen ja ruotsalaiseen sanaan Kator, joka tarkoittaa isompaan veneluokkaan kuuluvaa alusta. Muistelen joskus kuulleeni käytettävän myös termiä kaateri tai kaatteri. Merkinnän V.L:N voisi puolestaan kuvitella tarkoittavan Suomenlinnassa sijainnutta Valtion lentokonetehdasta.

Se, ketä aluksen kannella olevat Herrat ovat, on edelleenkin epäselvää? Minulle kerrotun mukaan tuohon aikaan Tähden pääasiallisena toimena oli kuitenkin lentokoneen moottorien kuljettaminen Santahaminasta edellä mainitulle tehtaalle Suomenlinnaan, joten voisi kuvitella heidän liittyvän jotenkin tähän tehtävään.

Olen tutkinut suurella mielenkiinnolla kuvaa ja suurentanutkin sitä tietokoneella moneen otteeseen. Ainakin etuhytin puiselta vaikuttavat kattorakenteet, tasaperä ja tuohon aikaan vielä todennäköisesti Pervyj:n valmistajatelakan oman kaksitahtisen ja kaksisylinterisen Izhora -moottorin tuotama raju savupilvi korsteenin yläpuolella ovat olleet ihmettelyjeni kohteena.


Tuossa vielä linkki Valtion lentokonetehtaan wikipediatietoihin:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtion_lentokonetehdas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti