maanantai 3. huhtikuuta 2017

s/y Daphne

S/y Daphne, Forum Marinumissa.
Tiedättekö mikä alus on Daphne? Tai tiedättekö kuka on Göran Schildt? Minulle vain aluksen nimi oli jostakin tuttu, mutta kirjailija Schildt sen sijaan ei soittanut kellojani ollenkaan. Erään vapaapäivän ratoksi päätin kuitenkin katsoa Yle Areenasta jonkin meriaiheisen dokumentin ja niin törmäsin edellä mainittuihin nimiin ja pääsin taas osalliseksi suureen seikkailuun.

Kaikki seuraavassa kertomani selviää kyllä alla oleviin linkkeihin tutustumalla, mutta mainittakoon kuitenkin, että ketsi Daphne on Turun veneveistämöltä vuonna 1935 valmistunut, Jari Lindblomin suunnittelema (10,3 x 2,75 x 1,55 m, 6,1 tonnia, purjeala 50,7 m2) pieni purjealus, jonka suomenruotsalainen kirjailija Göran Schildt hankki omistukseensa vuonna 1947. Alunperin Olympia -petrolimoottorilla varustettu alus ehti purjehtiä hänen kipparoimana vuosien 1949-84 välillä Pohjanmeren ja Ranskan kanavien kautta aina Välimerelle saakka. Näistä matkoista - myös ystävästään Alvar Aallosta elämänkerran kirjoittanut Schildt - kirjoitti yhteensä kahdeksan kirjaa.

Päädyttyään asumaan ihailemaansa ja mielessään romantisoimaansa Kreikan saaristoon - Leroksen saarelle - Schildt myi Daphnen lopulta vuonna 1984 puuseppä Joakim Fritzille, jonka kymmenvuotisen omistuskauden loppupuolella alus ajautui hurrikaanin vuoksi rannalle Oyster Pondissa Saint-Martinin saarella Karibianmerellä. Sieltä alus pelastettiin vuonna 1995 Pro Daphne -yhdistyksen ansiosta korjattavaksi takaisin Suomeen, Loviisan Kuggomiin, jossa Itä-Uudenmaan kansanopiston venerakennuslinja käytti kunnostukseen huimat 4500 tuntia. Nykyisin tämä historilallinen alus kuuluu Turun Forum Marinumin kokoelmiin ja viettää eläkepäiviään koristaen merenkulkumuseon ravintolaa.

Mutta turha tosiaan jaaritella enempää aiheesta. Käykää sen sijaan tutkimassa seuraavat linkit niin pääsette itsekin osallisiksi tästä mielenkiintoisesta tarinasta.

https://areena.yle.fi/1-70825

http://www.villaschildt.fi/fi/s-y-daphne

https://fi.wikipedia.org/wiki/Göran_Schildt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti