keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Matka Vegan luo Herttoniemen ja Laivalahden ympäri

Oli pakko hiukan leikitellä otsikolla ja vinkata sillä suomalaissyntyisen A. E. Nordenskiöldin suuntaan, vaikkei tämän kertainen juttuni häntä millään tavoin käsittelekään. Sattui vain niin hauskasti, että pääsin tutustumaan tämän legendaarisen naparetkeilijän Koillisväylän löytämiseen johtaneella purjehduksella käyttämän aluksen nimikaimaan, joka pitää majaansa - yllätys yllätys - Herttoniemen Laivalahdessa Helsingissä. Joten saanko esitellä, tässä on hinaaja Vega!Tämä 16,5 x 4,16 m kokoinen, 1,97 m syväyksen omaava, Caterpillar 3126B (420hv) -moottorilla varustettu ja Borga Meganiska Verkstadin vuonna 1912 rakentama hieno hinaaja, on päätynyt nykysille omistajilleen noin vuosi takaperin. Liikkeelle eivät uudet omistajat ole vielä aluksellaan päässeet, sillä aika on mennyt edellisen omistajan aloittamia mittavia kunnostus- ja muutostöitä jatkaen. Parhaillaan on vuorossa peräsimen kääntämisessä, ja myöhemmin asennettavan keulapotkurin käyttämisessä, tarvittavan hydrauliikkajärjestelmän suunnitteleminen ja rakentaminen.

Tulipahan heti tähän väliin sellainen yksityiskohta mieleen, että muistaakseni minulle kerrottiin Vegan olleen edellisellä omistajallaan useamman vuosikymmenen. Nykyiset laivurit mainitsivat myös, että huviajeluiden ohella sitä olisi ehditty sinä aikana käyttää ilmeisesti myös työtehtävissä.

Suuri konehuone kuvattuna sen keskivaiheilta taaksepäin.
Konehuone eteenpäin.
Aluksella viettämäni mukavan parituntisen aikana minulle selvisi myös, että hydrauliikan rakentamisen jälkeen olisi tarkoitus seuraavaksi siirtyä konehuoneen keskipaikkeille tulevan uuden poikittaislaipion nikkaroimiseen. Sen etupuolelle muodostuvaan tilaan tulevat sijoittumaan uudet portaat ylös sillalle sekä wc. Sauna tullaan puolestaan rakentamaan aluksen keulakajuuttaan ja takahytti säilytetään edelleenkin majoituskäyttössä.

Myös ajohyttiä, jonka takaosaan on tarkoitus rakentaa uusi salonki ja kapyysi, olisi tarkoitus jatkaa jossakin vaiheessa hiukan ahteriin päin. Käyttömukavuuden parantamiseksi hytin lattia on tarkoitus samalla kertaa muuttaa enemmän vaakasuoraan. Sitten tietenkin vielä sähköt, vedet, lämmitykset jne.. Hommaa siis riittää vielä, kuten laivaharrastukseen kuuluukin.

Takakajuutta takakannelle johtavan luukun suulta kuvattuna.

Etukajuutta.

Sillalta karttapöydän alta etukajuuttaan tulevat "vanhat" portaat.
Kuluvan vuoden elokuussa olisi suunnitelmissa myös ajaa Vega vielä Saimaalle ja Kanavansuun Perinnelaivatelakalle Lappeenrantaan, pohjan läpikäymistä ja mahdollista kunnostusta varten. Myös keulapotkurin tunneli ja asennustyöt olisi tarkoitus saada samalla kertaa hoidettua. Tässä kohden oli mukava kuulla, että Vegan omistajat olivat saaneet telakalle tutut ammattimiehet hoitamaan tätäkin projektia eteenpäin. Näin ollen sekin osio kunnostusprojektista tullaan varmasti saattamaan kunnialliseen lopputulokseen.

Ajohytti tässä vaiheessa vielä ilman ruotelia.


Vegan kunnostuksesta ja rakentelusta on myös aloitettu kirjoittamaan blogia, joka löytyy osoiteesta http://blogi.hinaaja.org. Jo ensimmäisistä päivityksistä sieltä voi havaita, että into rakenteluun ja myös laivaharrastukseen liittyvä tietotaito on näillä Kippareilla sillä tasolla, että tästä projektista kuullaan jatkossakin varmasti. Tästä samaisesta syystä minun on oikeastaan aivan turha jaaritella Vegasta tässä enää yhtään enempää. Suosittelenkin lämpimästi sammuttamaan tiedonnälkänne vierailemalla kyseisillä sivuilla ja seuraamalla sieltä, mitä aluksella kulloinkin tapahtuu.

Tässäpä vielä lopuksi muutamia muita Laivalahteen tehdyllä Tähtivierailulla kameraan tallentuneita kuvia. On siellä kyllä monenlaista paattia!
Tuolla Tullisaarensalmen ja Kruunuvuorenselän toisella puolella kaukaisuudessa näkyy Suomenlinnan kirkon torni.

Kovin on muuten tutun näköinen alus. Ettei vain olisi samainen laiva, jonka kohtasimme jossakin Savonlinnan liepeillä viime tai toissa kesänä?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti