tiistai 31. tammikuuta 2017

Stalinin kanava

Vangit työssään kanavatyömaalla.
Tämä on niitä vesiliikenteeseen liittyviä matkakohteita, johon joskus elämässä olisi vielä todella kiinnostavaa päästä tutustumaan, joko Tähdellä seilaten tai ilman. Kanavissa tapahtuvaan laivamatkailuun olisi tarjolla tietenkin monta muutakin mielenkiitoista ja jopa aivan Itämeren piirissä olevaa kohdetta, kuten Götan kanava Ruotsissa ja Kielin kanava Saksassa, mutta joku tämän nimenomaisen kanavan synkässä historiassa ja sen sijainnissa Venäjällä kuitenkin kiehtoo.

Syy siihen, miksi innostuin Stalinin kanavasta (eli Vienanmeren - Itämeren kanavasta) Teille juuri nyt kirjoittelemaan on siitä Yle Areenasta äskettäin löytämäni mielenkiintoinen dokumenttielokuva. Löydätte sen vielä ainakin 29 päivän ajan alla olevan linkin kautta.



Kerrottakoon kanavasta tässä lyhyesti sen verran, että massiivisen, erittäin nopeatahtisen ja ilman mitään koneita vuosina 1931-33 suoritettun rakennusurakan toteuttajina toimi peräti 126 000 vankia, joista kymmeniä tuhansia menehtyi kurjissa oloissa matkan varrelle. Belomorskista Vienanmereltä Poventsaan Äänisen rannalle johtava kanava on kokonaispituudeltaan 227 kilometriä. Kaivettua kanavaa siinä on 48 kilometriä, padottua jokea 97 km, säännösteltyä järveä 80 km ja sulkuja 19 kappaletta. Itämereltä sinne pääsee Nevajoen, Laatokan, Syvärijoen ja Äänisen kautta.

Mielenkiintoisia katseluhetkiä!

Stalinin kanava -dokumentti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.