torstai 20. marraskuuta 2014

Tähtivierailu Potkuripajassa


Sain ilokseni mahdollisuuden päästä tutustumaan Tähden potkurin kunnostaneen Herra Skinnarin pajaan. Monta värikästä ja mielenkiintoista tarinaa sainkin kuulla samalla, kun minua kierrätettiin tutustumassa itse tehtyihin potkurintekovälineisiin ja vanhoihin kunnioitusta herättäviin metallintyöstökoneisiin. Näppäsin matkan varrelta muutaman kuvankin..

Siinä tunnelmaa vanhassa navettarakennuksessa sijaitsevasta potkuritehtaasta.Tuossa alla jostakin 1930 luvun kieppeiltä oleva Wotan-Hobler potkurin kiilaurantekokone.Kovasti on muuten kyseistä masiinaa muistuttava värkki tuolla linkin takana.

http://www.chipmaker.ru/files/file/10836/

Olisi ollut mukava saada vielä enemmän ongittua tietoa tästäkin vanhasta aparaatista. Tähän hätään en kuitenkaan onnistunut löytämään aiheesta juuri mitään suomen- tai englanninkielistä informaatiota. Muut tarjolla olleet kielivaihtoehdot puolestaan ovat minulla sen verran hakusessa, että jätän ne teidän huoleksenne arvon lukijat.Tässä on puolestaan edellistä hiukan uudempaa vuosikertaa oleva sorvi, jonka merkki ei jäänyt minulle mieleen.Tuon pyöreän pöydän päällä on asetettu kaksi-, kolme- ja nelilapaisien potkurien lavat sekä lapakulmat ennen hitsausta kohdilleen. Kuvaa mukavasti värjäävä pronssipöly on Tähden potkurista.


Siinä kaunis lopputulos. Saattoi jopa olla niin, että kuvassa on viimeinen tällä pajalla valmistunut potkuri.Sain tosiaan potkuri- ja potkurinakseliasiaa ennen telakointia pohtiessani useammalta taholta suosituksia ja kehuja jo eläkkeelle jääneen Martti Skinnarin ammattitaidosta. Kuten taisinkin jo kertoa olin todella iloinen, että hän lupautui pienen suostuttelun jälkeen auttamaan minua mielipiteillään ja tiedoillaan tässä asiassa. Luulenkin tehneeni näiden keskustelujen pohjalta juuri oikean ratkaisun vaihtaessani koko Tähden kieroksi menneen potkuriakselin uuteen. Suuri ilo oli tietenkin myös päästä jutustelemaan ja kuulemaan hänen kertomia monenlaisia tarinoita laivoista, potkureista ja paljon muustakin.

Eräältä laivamieheltä sain telakkaviikon aikana myös potkurien valmistuksesta tällä samaisella pajalla kertovan Tekniikan Maailma -lehden jutun jostakin viime vuosituhannelta. Kirjoituksessa kerrotaan varsin tarkasti kuinka 13-40 tuumaiset teräspotkurit Lappeenrannan lähellä Törölässä tuolloin valmistuivat. Laitan tähän saamistani kopioista ottamani valokuvat, jos joku haluaa aiheeseen tarkemmin tutustua. En tiedä missä Tekniikan maailman numerossa ja edes millä vuosikymmenellä juttu on ilmestynyt, joten sitä tietoa en valitettavasti voi teille kertoa. Joka tapauksessa antosia lukuhetkiä.

Loppuun pitänee vielä mainita, että mikäli oikein ymmärsin niin ilmeisesti ulkomailta tuotavat teräspotkurit ovat polkeneet hinnat niin alas, että kotimaisessa valmistuksessa ei nykypäivänä ole enää mitään taloudellista järkeä. Harmi tietenkin, jos tällainen ammattitaito katoaa täysin maastamme. Tarvetta laadukkaille mittatilauksesta tehtäville potkureille luulisi kuitenkin edelleenkin olevan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti