perjantai 19. helmikuuta 2016

JäänmurtajatLaitoin tuohon alkuun aihetta sivuten jollakin viime syksyisellä laivanbongausreissulla Katajanokalta ottamani hauskan kuvan. Tämän lyhyen jutun tarkoituksena ei kuitenkaan ole näiden kuvien esitteleminen vaan muutaman jäänmurtajia käsittelevän videon mainostaminen. Tuttavien antamien vihjeiden pohjalta löysin nimittäin alkuviikosta Ylen Elävästä Arkistosta Jäänmurtaja Sisua käsittelevän vuonna 1977 julkaistun dokumentin. Aluksen teknisiä tietoja sekä sen Perämerellä tapahtuvaa toimintaa kyseinen raina kuvaa hyvin verkkaiseen sävyyn. Voisi ehkä jopa sanoa, että "kaurismäkeläisittäin". Uuno Klamin musiikki vielä entisestään lisää tunnelman eteerisyyttä. Kannattaa myös huomioida sivuston alalaidasta löytyvä Jäänsärkijä Tarmosta kertova Päiväkirja jäänsärkijältä -dokumentti.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/03/08/talvisen-itameren-tyojuhdat

Yläpuolinen linkki ei sen toimivuutta tarkistaessani jostakin syystä suostunut aina aukeamaan, mutta onneksi samainen raina on muutaman viikon ajan katsottavissa myös Yle Areenassa.

http://areena.yle.fi/1-3074109


Dokumentin katsottuani vastaan tuli J/M Sisua edeltäneen saman nimisen, mutta jo vuonna 1939 valmistuneen aluksen rakennusvaiheista kertova ohjelma. Se löytyy seuraavan linkin takaa. Tämän aluksen moninaisiin vaiheisiin kannattaa tutustua myös wikipedian avustuksella. Toimihan Sisu sota-aikaan myös pienen viisi aluksisen sukellusvenelaivastomme emälaivana.

http://areena.yle.fi/1-3074068


Pari päivää edellisten löytöjen jälkeen työmatkalla ollessani kaivelin vielä lisää materiaalia jäänmurtajia koskien. Tässä vielä listattuna linkkejä niistä mielenkiintoisimpiin.

Jäänmurtaja Jääkarhu (1926)

Jäänmurtaja Sampo (1961)

Jäänmurtaja Voima (2015)

Jäänmurtaja Tenho (1946)

Jäänmurtaja Tarmo (2008)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti